10 съвета за ефективна работа от дома или офиса: КАК ДА ПОСТИГНЕМ БАЛАНС И ПРОДУКТИВНОСТ

Работната култура днес е различна от тази допреди само няколко години. 

Промяната се отразява неблагоприятно върху продуктивността и психичното състояние на хората, затова е особено важно всеки от нас да положи нужните усилия.  

Умението за адаптация е лична отговорност на всеки от нас, особено ако искаме да бъдем успешни.   

По-долу сме приготвили 10 практични съвета, които дават различна и обогатяваща гледна точка  и могат да бъдат от полза както за увеличаване на продуктивността на работното място, така и за възстановяването на баланса в личния живот. 

 1. Създайте си здравословни навици

Добрият работен ден започва извън работното място.   

Правилният хранителен режим, умерената физическа активност, честите излизания сред природата и пълноценният социален живот носят свежест и удовлетворение и имат реални ползи за професионалната реализация.  

Здравословният начин на живот повишава енергията, увеличава концентрацията и води до по-добри резултати, особено при интелектуалния труд, който доста често е свързан с прекарване на часове наред пред монитора. 

 1. Организирайте работното си място

Разхвърляната работна среда предизвиква неприятни усещания и асоциации, които често влияят негативно на настроението за работа и водят до лоши резултати.  

Подреденото работно пространство, обратното, ни помага да организираме мислите си и да работим по-леко и ефективно. 

 1. Добрата комуникация прави чудеса

Без значение дали работите в офис, или у дома, качеството на вътрешнофирмената комуникация е ключов елемент от гладкото функциониране на всяка организация.   

Ако нещо не ви е съвсем ясно или се нуждаете от помощ, потърсете съдействие от своите колеги – лично, по телефон, имейл или чрез друг установен метод на комуникация.   

Повечето колеги ще откликнат на молбата ви с усмивка.   

Бъдете проактивни и винаги готови да помогнете на колегите си – това е най-сигурният начин да изпълнявате бързо и точно поставените задачи и да удовлетворявате изискванията.   

Добрата вътрешна комуникация поддържа тонуса и настроението на целия колектив. 

 1. Създай и работи по приоритети

От опит знаем, че в работата има както леки и приятни дни, така и такива, които   ни се ще да свършат по-бързо и никога да не се повторят.   

Затова е важно да умеем да си създаваме, а впоследствие и да следваме йерархия от работни приоритети.  

Така отпада стресиращият въпрос „Какво да правя сега?“, внасяме ред в хаоса и повишаваме своята продуктивност.   

Ясната представа какво следва, е един от най-важните фактори за спокойно и смислено ежедневие.  

Хората, които се справят със задачите си, изпитват гордост и удовлетворение – чувства, които ги зареждат положително и ги правят още по- успешни.  

 1. Определете разумни граници между личния и професионалния живот

Понякога, дори когато много харесваме работата си, може да се стигне до толкова силно изтощение, че да „прегреем“, което да ни коства дълги дни и месеци на възстановяване.   

Това се случва, когато не можем да спрем да мислим за работата си или когато сме „винаги на своя пост“ и отговаряме на незначителни имейли дори в 12 часа вечерта. 

Истината е, че ако не сме си отпочинали добре, не сме способни да дадем стойностен принос на организацията, в която работим.   

Почивката и личният живот са важни. Те ни помагат да се възстановяваме и ни зареждат с положителна енергия, което пък ни прави продуктивни в дългосрочен план. 

 1. Контролирай разсейването

Смело можем да кажем, че днес сме свидетели на невиждано досега разфокусиране на вниманието, чиято най-голяма жертва е продуктивността. 

Доказано е, че ако човек работи концентрирано 4 часа, това може да донесе повече стойност за организацията, отколкото ако пребивава на работното си място 8 часа в разсеяно състояние.   

Защо си позволяваме да се разсейваме? Най-често защото си мислим, че това ни помага да освободим напрежението от работата, без да си даваме сметка, че всъщност така се натоварваме допълнително – прекъсваме мисловния поток и губим инерцията, която сме набрали в минутите на концентрация.   

Затова ви съветваме да се опитате да забележите кои са нещата, които допускате да ви разсейват най-често през деня, да се научите да се контролирате и да ги избягвате. 

Това ще ви направи по-спокойни, ще повиши ефективността и удовлетвореността от работата и ще ви освободи време за истинска почивка. 

 1. Открийте своето темпо и метод на работа

Можете да работите по 4 часа с 1-часова почивка или по 40 минути с 15-минутна почивка – изборът е ваш.   

Изследванията показват, че всеки мозък е различен и работи добре при различна динамика и натоварване.   

Експериментирайте, докато откриете варианта, който е най-удовлетворяващ и продуктивен за вас.   

Това ще ви помогне да разкриете пълния си потенциал и да повишите максимално своята ефективност, което впоследствие ще ви осигури спокойствие и ще внесе ред в живота ви. 

 1. Открийте подходящата за вас атмосфера на работа 

Има хора, които не могат да се концентрират добре в офис среда, тъй като се разсейват от различните шумове, от колегите си и т.н., за разлика от други, които пък не могат да работят сами.   

Съвременният свят предоставя достатъчно възможности на всеки от нас да открие или да създаде средата, която повишава продуктивността му, стимулира креативността му и отговаря на индивидуалните му потребности.  

Наблюдавайте как работите 

 • в офиса 
 • докато слушате музика 
 • при пълна тишина у дома 
 • в кафене  
 • в библиотека 
 • на друго предразполагащо място, 

 

за да откриете идеалното за вас работно пространство. 

 

 1. Открийте инструментите, които ви помагат

Днес разполагаме с много и различни дигитални инструменти, които стават все по-полезни и улесняват все повече живота ни.   

Вече почти всичко може да бъде автоматизирано: превод и базова корекция на текстове, планиране на срещи, установяване на процеси и много други.   

Изкуственият интелект тепърва ще се развива и ще ни носи ползи, за които в момента дори не подозираме.   

Направете анализ на обичайните процеси, които включва работата ви, и потърсете начини да ги улесните или оптимизирате.  

Това ще се отрази положително както на работата ви, така и на личния ви живот. 

 1. „Презареждайте“ правилно

Пълноценната почивка има огромно значение за нашата продуктивност на работа, тъй като ни помага да се възстановим от натрупаната умора и стрес и да се заредим с нова енергия.   

Но как да постигнем истинско презареждане?  

Стоенето в социалните мрежи или гледането на сериали могат да бъдат източник на известно удоволствие, но най-често не ни осигуряват спокойствието, от което се нуждаем, за да си отпочинем истински.   

Само когато се откъснем напълно от до болка познатия ежедневен ритъм, като отидем на ново място, прекарваме повече време с любимите си хора и правим различни неща, които ни ангажират физически и емоционално, можем да влеем свежи сили в тялото и ума си и да ги подготвим за следващите предизвикателства.  

NEXT BASKET създава среда, която предоставя всички тези възможности и много повече на всички талантливи и амбициозни хора, които избират да станат част от нашия от нашия сплотен екип.   

About the Author:

Ентусиазирани сме да помагаме на търсещите работа да се справят с предизвикателствата при кандидатстване в NEXT BASKET, за да заемат следващата вълнуваща позиция в своето кариерно развитие. Можете да научите повече за културата ни на нашия кариерен уебсайт, където щe продължаваме да споделяме полезни съвети, актуални теми и интересни новини за служителите.